Złoto:
Złoto jest jednym z ultra mikroelementów wchodzących w skład naszego organizmu. Jego całkowita zawartość w organizmie wynosi około 10 mg. Jego całkowita funkcja biochemiczna nie została do końca ustalona. Posiada doskonałe właściwości bakterio i grzybobójcze. W połączeniu z innymi pierwiastkami o podobnych właściwościach takimi jak srebro, cynk i miedź powoduje efekt synergii zwiększając efektywność ich działania. Pełni rolę katalizatora w procesie powstawania wielu hormonów oraz enzymów. Właściwości lecznicze złota znane były już w Chinach ponad cztery tysiące lat temu. Starożytni wierzyli że kryje w sobie tajemnicę długowieczności oraz cudowną moc uzdrawiania. W Europie do celów leczniczych złoto w różnych formach fizykochemicznych jest stosowane od XIX wieku, przy leczeniu artretyzmu, chorób reumatycznych, nowotworowych, wenerycznych, zapalenia narządów płciowych, łuszczycy, bielactwa, cukrzycy, dusznicy i padaczki. Stosowane jest w produktach spożywczych. W kosmetologii produkty zawierające w swoim składzie różne fizykochemiczne formy złota cieszą się ogromnym uznaniem wśród użytkowników ze względu na posiadaną właściwość do regeneracji i rozświetlania skóry i wygładzania zmarszczek. Zawartość złota o organizmie maleje wraz z wiekiem, a możliwość jego uzupełnienia w formie przyswajalnej dla organizmu w oparciu o tradycyjne produkty spożywcze jest praktycznie niemożliwa. Złoto działa na skórę antybakteryjnie i przeciwzapalnie , pobudza syntezę kolagenu i rekonstrukcję tkanki , opóżnia powstawanie zmarszczek , ma działanie spowalniające wydzielanie melaniny , niwelując przebarwianie skóry , usuwa wolne rodniki , niweluje szkodliwy wpływ promieniowania ultrafioletowego , przyspiesza migrację aktywnych składników w głąb skóry , usuwa toksyny , jest naturalnym konserwantem.
Srebro:
Właściwości lecznicze srebra są znane od czasów starożytnych. Srebro ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i grzybobójcze. Jest naturalnym antybiotykiem- efektywnym, łagodnym i nietoksycznym. Cząsteczki srebra mogą zniszczyć setki szkodliwych bakterii, wirusów i pleśni natomiast antybiotyki działają tylko na kilka z nich. Bardzo ważną właściwością srebra jest to, że bakterie chorobotwórcze nie są w stanie rozwinąć odporności na cząsteczki srebra tak jak dzieje się to w przypadku antybiotyków. Jest bardzo efektywne w leczeniu różnego rodzaju problemów o podłożu grzybiczym, tak często obecnie spotykanym oraz egzemy, trądziku czy jako antyseptyk do płukania ust i mycia zębów. Srebro ma silne właściwości bakteriobójcze , przeciwwirusowe , i grzybobójcze , wykazuje działanie przeciwzapalne , niszczy większość bakterii mogących wywołać stany zapalne skóry (zapalenie mieszków włosowych , trądzik pospolity itp.) , stymuluje proces regeneracji komórek , chroni skórę przed wpływem szkodliwych czynników termicznych i biochemicznych , oraz zewnętrznych (wiatr , kurz , mróz) , wpływa na pracę gruczołów łojowych , reguluje wydzielanie sebum , utrzymując zbyt suchą lub zbyt tłusta skórę w stanie równowagi , zapewnia prawidłowy poziom nawilżenia naskórka , jest skuteczną substancją aktywną w pielęgnacji skóry trądzikowej , przed i po goleniu i depilacji , jest naturalnym konserwantem
Krzem:
Krzem jest jednym z podstawowych pierwiastków odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie organizmu drugim najliczniej występującym pierwiastkiem po tlenie, jego ilość waha się w granicach od 100 do 500 ppm. Bierze aktywny udział w syntezie tkanki chrzęstnej oraz łącznej. Jego obecność w organizmie gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie stawów oraz naczyń krwionośnych. Spowalnia proces starzenia skóry, zapewniając jej gładkość i elastyczność. Powoduje że włosy i paznokcie stają się elastyczne i grubsze. Zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. Poprawia prace nerek zwalcza stany zapalne i astmę oskrzelowa, jest częścią systemu nerwowego i przekazuje impulsy z mózgu do innych narządów. Poprawia pamięć, krążenie i podnosi wigor. Ponadto usuwa z organizm toksyczne substancje. W starszych organizmach następuje wzrost zawartości nieorganicznej formy krzemu. Jego niedobór może doprowadzić do osteoporozy, zwyrodnienia stawów oraz utraty elastyczności naczyń krwionośnych, co w konsekwencji prowadzi do ich pękania i powstawaniu wylewów wewnętrznych oraz podskórnych.
Krzem przedłuża jędrność skóry i błon śluzowych , utrzymuje prawidłową elastyczność naskórka i wlókien kolagenowych oraz elastynowych w skórze, pomaga zapobiegać cellulitowi i przedwczesnemu starzeniu skóry, działa pomocniczo w przypadku żylaków, trądziku pospolitego o różowatego, grzybicy, łupieżu i łuszczycy, usuwa podrażnienia i stany zapalne skóry, szczególnie w okolicy szyi i ust, poprawia wygląd skóry i zapobiega jej przedwczesnemu zwiotczeniu, wykazuje silne właściwości regenerujące, nawilżające i kojące. W drogach moczowych pełni rolę koloidu ochronnego zapobiegającego powstawaniu kamieni moczowych , przeciwdziała krystalizacji mineralnych składników, usuwa stany zapalne w pęcherzu moczowym, pobudza wzrost mięśni, przyspiesza proces gojenia , usuwa toksyczne substancje z komórek, bierze udział w prawidłowym rozwoju kośćca, przyspiesza wzrost kostny.
Bor:
Bor jest niezbędny dla zachowania właściwej gospodarki wapniowej organizmu i zapobiega utracie kośćca związanej z osteoporozą i reumatoidalnym zapaleniem stawów. Wchłanialność wapnia bez obecności boru i krzemu nie jest możliwa. Bor ponadto podnosi poziom hormonów sterydowych człowieka i ma wpływ na aktywność komórek mózgowych. Niedobór boru pociąga za sobą zmiany w układzie kostnym i zahamowaniem tempa wzrostu. Posiada właściwości antyseptyczne ,przeciwgrzybicze i ściągające , wykazuje synergizm z krzemem potęgując jego działanie , stymuluje powstawanie witaminy D3 , odpowiada za utrzymanie prawidłowej gospodarki wapniowo-magnezowej organizmu.
Miedź:
Należy do podstawowych pierwiastków śladowych, w ciele człowieka znajduje się ok 150-200 mg miedzi a zapotrzebowanie na miedź wynosi ok. 1 mg dziennie. Spełnia w organizmie wiele funkcji, między innymi pomaga w procesie powstawania kości, hemoglobiny i czerwonych krwinek. Miedź sprzyja wchłanianiu żelaza z przewodu pokarmowego, jest potrzebna dla zdrowego układu nerwowego i stawów. Niedobór miedzi może prowadzić do osteoporozy oraz wraz z obniżeniem zawartości miedzi we krwi spada wchłanianie żelaza oraz produkcja czerwonych ciałek krwi co powoduje anemię. Wzmacnia naczynia krwionośne, kości, ścięgna i nerwy a w szczególności pomaga zachować odporność. Niska zawartość miedzi we krwi obniża też liczbę białych ciałek krwi a co za tym idzie zwiększa podatność na przeziębienia i infekcje. Może zapobiegać arytmii serca i nadciśnieniu tętniczemu. Z jej niedoborem związane są często niepłodność i poronienia. Miedż dotlenia komórki oraz ma działanie przeciwutleniające, zwalcza wolne rodniki, zapobiegając tym samym procesom starzenia naskórka, stymuluje powstawanie kolagenu i elastyny.
Magnez:
W organizmie człowieka znajduje się około 25 g magnezu. Ponad polowa wchodzi w skład związków z wapniem, fosforem i występuje w kościach. Zapas magnezu w tkankach kostnych zapewnia jego stały dopływ do potrzebujących go tkanek w momentach jego niedoboru w pożywieniu. Dzienne zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych ocenia się na ok. 300-400 mg jednak ustalenie dokładnej ilości jest bardzo trudne ponieważ każdy zarówno fizyczny jak i emocjonalny stres powoduje znaczne jego ubytki. Magnez odgrywa kluczową rolę w metabolizmie komórkowym, bierze udział w ponad połowie procesów metabolicznych zachodzących w ustroju, nazywany jest więc pierwiastkiem życia. Jest czynnikiem wzrostu , regeneruje komórki wzmacnia reakcje obronne organizmu , zmniejsza podatność na zachorowanie na raka i miażdżycę. Magnez sprzyja prawidłowemu rozwojowi zębów i kości oraz zwiększa aktywność tkanek. Jest konieczny dla funkcji mózgu i płuc. Bierze udział w procesie przesyłania impulsów nerwowych, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy. Działa przeciwnie do wapnia obniżając napięcie nerwowo-mięśniowe, przeciwdziała więc bólom migrenowym. Istotne znaczenie ma więc zachowanie właściwych proporcji między wapniem a magnezem. Niedoborowi magnezu towarzyszy wyczerpanie, alergie, nerwowość i nadpobudliwość albo apatię i depresję. Magnez stabilizuje funkcje układu nerwowego , poprawia pamięć i koncentrację , usprawnia procesy myślowe , odpowiada za sprawne działanie układu naczyniowo -sercowego , obniża napięcie nerwowo – mięśniowe , wzmacnia reakcje obronne organizmu , zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych , ułatwia wydalanie ołowiu z organizmu . Magnez chroni przed arytmią , cukrzycą , łuszczycą nowotworami i osteoporozą . Brak magnezu powoduje : skurcze i osłabienie mięsni , zmęczenie , alergie , nerwowość , nadciśnienie , utratę masy kostnej , astmę i inne. Przyczyny niedoboru magnezu: spożywanie kawy alkoholu , cukru , stosowanie leków moczopędnych , choroby nerek , cukrzyca
Chrom:
Jest pierwiastkiem niedocenionym chociaż ma ogromne znaczenie dla człowieka. Organizm człowieka zawiera poniżej 6mg chromu ale jego absorpcja nie jest łatwa gdyż ciało zatrzymuje tylko ok 3 proc. pobieranej ilości. Chrom ma istotny wpływ na gospodarkę węglowodanową. Bierze udział w metabolizmie i gromadzeniu tłuszczów i cukrów, wspomagając proces odchudzania. Pełni też ważną rolę w syntezie cholesterolu, tłuszczów i białek przez co chroni organizm przed chorobami serca, zmniejsza ryzyko zawału serca. Poprzez zapewnienie prawidłowej ilości insuliny jest pomocny w leczeniu cukrzycy i hipoglikemii. Zapewnia prawidłowe wytwarzanie insuliny, bierze udział w metabolizmie glukozy syntezie cholesterolu, tłuszczów i białek. Chrom chroni przed cukrzycą, otyłością, łuszczycą i nowotworami. Znaczne niedoboru chromu mogą powodować: stany lękowe zmęczenie, nerwowość, cukrzycę.
Cynk:
Cynk jest jednym z najważniejszych mikroelementów wchodzących w skład żywego organizmu. Jego zawartość w organizmie waha się od 1.4- 2.3 g cynku. Dzienna zalecana dawka cynku dla dorosłego człowieka wynosi ok. 10 mg. Jest obecny w 60 rożnych enzymach reguluje metabolizm związków węglowodanowych i białkowych. Wpływa na mineralizacje kości zwieszając ich wytrzymałość. Reguluje poziom cholesterolu we krwi, gospodarkę hormonalną. Ma szczególne znaczenie w wytwarzaniu hormonów wpływających na prawidłowe funkcjonowanie gruczołów krokowego i tarczycy oraz zwiększa stężenie insuliny i może być wykorzystywany w leczeniu cukrzycy. Ma istotny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego oraz regulacje stężenia poziomu witaminy E tzw. witaminy młodości przyśpiesza gojenie się ran. Wpływa na normalne funkcjonowanie systemu rozrodczego oraz potencje. Łagodzi objawy osteoporozy, hemoroidów, zapalenia jelit i wrzodów. Cynk powinni otrzymywać chorzy na raka, gdyż pomaga on w ograniczeniu rozprzestrzeniania się choroby- dzięki wpływowi cynku mniej komórek ulega deformacjom prowadzącym do powstawania raka. Wspomaga odporność, ułatwia gojenie, mineralizuje kości, pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi, jest skutecznym środkiem w leczeniu trądziku, poparzeń i łuszczycy. Cynk chroni przed osłabieniem odporności, łuszczycą, cukrzycą WZW typu C, nowotworami. Brak cynku powoduje: niepłodność, depresję, nieprzyswajanie witaminy A, obniżoną odporność, trudne gojenie się ran, brak apetytu i ogólne zmęczenie. Znaczne niedobory tego pierwiastka występują u chorych na: cukrzycę, łuszczycę, a także u aktywnych fizycznie, dzieci w w okresie wzrostu, osoby starsze, kobiety w ciąży, wegetarianie, alergicy.
Jod:
Jod jest niezbędnym składnikiem potrzebnym do syntezy w organizmie hormonów tarczycy oraz prawidłowego funkcjonowania gruczołu tarczowego. U osób dorosłych dobowe zapotrzebowanie na jod wynosi 150-200 μg .Na ludzki organizm pierwiastki mają ogromny wpływ, w tym jod, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Prawidłowa praca tarczycy : gruczoł ten gromadzi jod, dzięki czemu produkuje hormony tarczycy czyli tyroksynę i trójjodotyroninę,które to warunkują praktycznie większość procesów zachodzących w naszym organizmie. Jod spełnia ogromną rolę w metabolizmie człowieka. Jest pomocny w przyswajaniu wielu pierwiastków, jak mangan, magnez, wapń, krzem, chlor, fluor, żelazo. Jod łatwo rozpuszcza się w wodzie i rzadko występuje w pokarmach gotowanych lub zbyt długo moczonych w wodzie.Jod wspomaga metabolizm, oddychanie, zwiększa dobową ilość moczu, a zmniejsza ciśnienie tętnicze. Pomaga w metabolizmie nadmiaru tłuszczów, ma wpływ na prawidłowa pracę układu nerwowego, krwionośnego, mięśniowego ,pozytywnie oddziałują na wzrost i rozwój intelektualny. Objawy niedoboru – to powiększenie tarczycy, czyli tzw. wole. W czasie ciąży powoduje nieodwracalny niedorozwój mózgu płodu, zwany kretynizmem. Obserwuje się również opóźniony rozwój psychomotoryczny u dzieci. Z kolei umiarkowany niedobór tego składnika u kobiet w ciąży i dzieci jest przyczyną obniżenia podstawowych funkcji mózgu, takich jak zdolność uczenia się, zapamiętywania i kojarzenia. Następuje spadek ilorazu inteligencji. Pozostałe objawy : spowolnienia zapamiętywania i uczenia się,spowolnienia wzrostu,spowolnienia rozwoju fizycznego w okresie pokwitania,utrudnienia utrzymanie ciąży,zaburzeń cykli miesięcznych,niedoczynności tarczycy – związanych z nią woli prostych, osłabienia metabolizmu i związanego z nim przyrostu masy ciała, osłabienia funkcji rozrodczych, a nawet bezpłodności,u dzieci – spowolnienia, a nawet upośledzenia umysłowego.